Κοινωνικό-πολιτικός και ηθικός θάνατος διεμφυλικών ατόμων [Συζήτηση με τις Σεβαστή Χατζηφωτίου και Ερισέλντα Ζερέ]

Αυτό το επεισόδιο αφορά ένα θέμα που παραμένει επίκαιρο και κρίσιμο: την έννοια της νεκροπολιτικής και την ηθική, πολιτική και κοινωνική θανάτωση των μειονοτικών ομάδων, ειδικότερα της πληθυσμιακής ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα των τρανς ατόμων.

Η νεκροπολιτική, ένας όρος που εισήγαγε ο Achille Mbembe αναφέρεται στην εξουσία που έχουν τα κράτη και οι κοινωνίες να αποφασίζουν ποιοι ζουν και ποιοι πεθαίνουν. Στο πλαίσιο αυτό, η θανάτωση δεν περιορίζεται μόνο στο φυσικό επίπεδο αλλά επεκτείνεται στην ηθική, πολιτική και κοινωνική διάσταση. Οι μειονότητες, και ειδικά τα τρανς άτομα, συχνά βιώνουν μορφές κοινωνικού θανάτου μέσα από την περιθωριοποίηση, τη βία και την αδιαφορία της κοινωνίας.

Η Σεβαστή Χατζηφωτίου είναι Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας, Φύλου και Ενδοοικογενειακής Βίας στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και  Κοσμητόρισσα της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ. Έχει δημοσιεύσει ένα εύρος άρθρων σε διεθνή περιοδικά για θέματα ενδοοικογενειακής βίας, ισότητας των φύλων, ειδικής και γενικής εκπαίδευσης, παιδικής προστασίας, διδακτικής και συμβουλευτικής της κοινωνικής εργασίας, ηθικής και δεοντολογίας στην κοινωνική εργασία και την κοινωνική έρευνα, θέματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, κ.ά. Επίσης, έχει γράψει και δημοσιεύσει δύο βιβλία για την ενδοοικογενειακή βία και την κοινωνική εργασία (εκδόσεις Τζιόλας) και έχει επιστημονικά επιμεληθεί δύο βιβλία για την ηθική και τις αξίες στην κοινωνική εργασία (εκδόσεις Gutenberg) και  για την ερευνητική μεθοδολογία (εκδόσεις Κριτική). 

Facebook

Η Ερισέλντα Ζερέ είναι απόφοιτη του Τμήματος της Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, από όπου έλαβε και τον Μεταπτυχιακό τίτλο Μ.Α. με ειδίκευση στην «Κοινωνική Εργασία στην Εκπαίδευση – Ένταξη Ετεροτήτων». Εργάζεται ως Σχολική Κοινωνική Λειτουργός και είναι Υποψήφια Διδακτόρισσα του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με θέμα της Διδακτορικής Διατριβής «Διαδικτυακή Συντροφική Βία: Εμπειρίες συντροφικής βίας στο διαδίκτυο σε ετερόφυλες και ομόφυλες σχέσεις». 

Facebook

 
Previous
Previous

Κοιμητήρια ζώων συντροφιάς, ο θάνατος ενός κατοικιδίου και το πένθος που ακολουθεί [Συζήτηση με τον Άγγελο Πετεβίνο]

Next
Next

Οικολογικές καταστροφές, το διάστημα, και ο θάνατος [Συζήτηση με την Ανεζίνα Σολωμονίδου]